Program za razmenu učenika- Novi Sad

Razmena učenika počela je u nedelju 12.06.2022. kada su učenici iz Makedonije stigli u Novi Sad.


Prvog dana svi smo ih radosno dočekali u Gimnaziji Smart, gde smo im za početak predstavili kako naša škola funkcioniše, koje su njene specifičnosti i druge zanimljive činjenice.
Naše poznanstvo produbili smo kroz nekoliko zanimljivih igara, u okviru kojih smo se pre svega dobro zabavili.

Mnoge zanimljive pojedinosti jedni o drugima saznali smo igrajući Bingo, a potom smo se slatko nasmejali dok smo pokušavali da pogodimo ko je šta nacrtao.


Potom smo prešli na ozbiljnije teme. Diskutovali smo o tome šta je indentitet, kako nastaju stereotipi i predrasude i kako sve to dovodi do različitih konflikta. Uočili smo i nekoliko predrasuda sa kojima se neretko susreću učenici iz privatnih škola.


U okviru naše sledeće aktivnosti istraživali smo o znakovnom jeziku i nakon što smo se dogovorili o pojmovima koje ćemo predstaviti na sajtu, snimili smo videe na kojima pokazujemo reči. Prvog dana, kao i svakog narednog, jedan deo vremena posvećivali smo radu na veb-sajtu koji je na kraju i glavni rezultat druge razmene.


Pošto smo do dva sata već svi bili ogladneli, napravili smo pauzu za ručak u obližnjem restoranu, a potom prošetali pored Dunava.

Zanimljivo je da taj kej nosi naziv Kej žrtava racije i kada smo došli do spomenika Porodica, koji je upravo i podignut u sećanje na žrtve, popričali smo o tom nemilom događaju i posledicama koje ratna zbivanja ostavljaju na sve ljude jednako, bez obzira koje su vere ili nacije.


Naredna dva dana učili smo o znakovnom jeziku i komunikaciji, asertivnosti, nenasilnom rešavanju konflikata… Zahvaljujući stručnim predavačima, sada svi znamo da se predstavimo koristeći znakovni jezik, da postavimo osnovna pitanja, kao što su kako si i kako se zoveš i koliko imaš godina na primer, i da brojimo, spelujemo i tome slično na znakovnom jeziku. Ove radionice veoma su nam pomogle tokom kreiranja sadržaja za naš sajt.

Poslepodnevni deo dana bio je namenjen aktivnostima van škole: u utorak smo bili gosti na svečanom događaju povodom Dana škole Smart gimnazije. U pozorištu smo gledali mjuzikl koji su nam pripremili profesori i učenici naše škole, pod nazivom Briljantin, po ugledu na istoimeni film. Bilo je to vrlo lepo i prijatno veče.


U sredu smo se družili na Štrandu, gde smo odmerili snage u basketu, a i u pojedinačnim sportskim aktivnostima (npr. izdržaj :)). Bez obzira na to, Štrand je mesto koje nudi različite opcije, te su tako i oni kojima sport nije omiljena aktivnost ovde proveli ugodno popodne.


Četvrtak smo posvetili razgledanju grada i takođe smo posetili Petrovaradin i Sremske Karlovce kao i muzeje. Naučili smo mnogo toga o sinagogi, spomenicima, istoriji grada, različitim bitkama, znamenitim Novosađanima…

Na Petrovaradinu smo imali stručno vođstvo kroz podzemne galerije i mogli smo da vidimo kako je sve to izgledalo vekovima unazad.

Priču smo nastavili u Sremskim Karlovcima, a nakon kratke poslepodnevne pauze, okupili smo se ponovo u školi i degustirali tradicionalnu srpsku hranu. Ubrzo se uz dobru zabavu sve pretvorilo u karaoka veče te smo se odlično zabavljali svi zajedno.


Poslednjeg dana ove razmene smo uradili završne radove na veb-sajtu i potom predstavili naš projekat drugim učenicima i profesorima.

Poslepodne je bilo namenjeno za odmor, a veče za oproštajnu žurku. gde je ponovo, kao i na svim prethodnim aktivnostima, bio odličan provod.

U subotu su naši gosti iz Makedonije krenuli nazad svojim kućama, ali se nadamo da će biti još prilike da se naše druženje ponovi.